ΤΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ – ΠΑΛΕΨΕ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ!

 

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας ιδρύθηκε μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η καπιταλιστική οικονομική κρίση. Μέσα σε λιγότερο από μια 4ετια, οι εργαζόμενοι είδαν να χάνονται κατακτήσεις δεκαετιών. Είδαν τους μισθούς, τις συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα να καταρρέουν. Είδαν την ανεργία, τη μερική απασχόληση και την απληρωσιά να σαρώνουν.

Στους περισσότερους εργασιακούς χώρους, οι ηγεσίες των συνδικάτων έμειναν παθητικές, πιστές στη λογική του «διαλόγου» προς όφελος των επιχειρήσεων. Αυτό, μαζί με τα συμπτώματα διαφθοράς στο συνδικαλιστικό κίνημα, οδήγησαν ακόμη περισσότερους εργαζόμενους στην ηττοπάθεια, στη λογική του «δεν γίνεται τίποτα». Η ύπαρξη ενός τεράστιου εφεδρικού στρατού ανέργων συνέτεινε και αυτή στο απότομο «χαμήλωμα των απαιτήσεων», στην αναζήτηση μιας προσωρινής «ατομικής λύσης», ή στις συνεχείς υποχωρήσεις για «το καλό της δικιάς μας επιχείρησης». Παράλληλα, ο αριθμός των εργαζομένων που παραμένουν παντελώς εκτός συνδικάτων ολοένα και μεγαλώνει. Ειδικά μέσα στις εργολαβίες. Ειδικά μέσα στους νέους εργαζόμενους.

Κόντρα σε αυτές τις συνθήκες δρα το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας. Το μοναδικό συνδικάτο στην Ενέργεια που σκοπό έχει τη συντονισμένη δράση των εργαζομένων σε όλο τον κλάδο, ανεξάρτητα από εταιρεία/εργοδότη, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση/σύμβαση.

Ήδη το Συνδικάτο έχει δημιουργήσει τις πρώτες βάσεις για τη δημιουργία κοινής αντίληψης των εργαζομένων από διαφορετικές εταιρείες Ηλεκτρικής Ενέργειας, των Πετρελαίων, στο Φυσικό Αέριο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παρεμβαίνει παντού όπου αναπτύσσονται αγώνες στον Κλάδο. Εργαζόμενοι από διαφορετικές ειδικότητες και διαφορετικούς τομείς, βρέθηκαν στο πλευρό συναδέλφων τους που αντιμετώπιζαν προβλήματα, και έδειξαν στην πράξη, πως χτίζεται η αλληλεγγύη και η ενότητα μέσα στην εργατική τάξη. Ειδικά σε χώρους όπου μέχρι χθες υπήρχε χαμηλή ή και καθόλου συνδικαλιστική οργάνωση (όπως στις εταιρείες εργολάβων της ΔΕΗ), η συσπείρωση γύρω από το Κλαδικό Συνδικάτο και η διενέργεια συντονισμένων απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων με συγκεκριμένα αιτήματα έφερε αισιόδοξα αποτελέσματα.

Τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από το αν η Ελληνική οικονομία θα γυρίσει σε ρυθμούς ανάπτυξης, οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις, θα συνεχίσουν να πιέζουν για μεγαλύτερη «ανταγωνιστικότητα» και κερδοφορία, δηλαδή θα συνεχίσουν να πιέζουν για να φτάσουμε σε μισθούς και όρους δουλειάς Ασίας. Για να κερδηθούν πίσω αξιοπρεπείς μισθοί, συλλογικές συμβάσεις, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δωρεάν υπηρεσίες υγείας και παιδείας, θα απαιτηθεί η ραγδαία αύξηση συμμετοχής στα συνδικάτα. Θα απαιτηθούν νέοι και μεγάλοι αγώνες, που θα φτάνουν πέρα από στενά συντεχνιακά αιτήματα.

Το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, συσπειρωμένο μαζί με το μαχητικότερο τμήμα των ελληνικών συνδικάτων γύρω από το Π.Α.ΜΕ., θα δώσει τον αγώνα σε αυτή η την κατεύθυνση. Με αγώνες για το άμεσο, το καθημερινό, αλλά και το βλέμμα στραμμένο προς ένα καλύτερο μέλλον, αντίστοιχο με τις απίστευτες τεχνολογικές δυνατότητες του 21ου αιώνα.

 

Για να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους τα ηνία της εξουσίας και τον πλούτο που οι ίδιοι με τον ιδρώτα τους παράγουν

Website Built with WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑