Για την ίδρυση της βιβλιοθήκης

Για την ίδρυση και λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης του κλαδικού σωματείου ενέργειας

Το διάβασμα είναι μια όμορφη υπόθεση αφού η γνώση του κόσμου και της αλλαγής μας δίνει σιγουριά και αισιοδοξία, είναι όμως και δύσκολη υπόθεση, αφού μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίζουμε με πείσμα.

Σήμερα τεράστιος είναι ο όγκος της ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας στο χώρο του γραπτού λόγου, με τον οποίο μπορεί να έρθει σε επαφή ο εργάτης, αφού πρώτα ξεπεράσει ορισμένα εμπόδια που το κυρίαρχο σύστημα βάζει.

Η μονομέρεια που καλλιεργεί το αστικό σχολείο, η αποκομμένη και αποσπασματική γνώση από την πραγματική ζωή και την κοινωνική εξέλιξη και η παπαγαλία δημιουργούν το εμπόδιο της εκτεταμένης αποστροφής προς το διάβασμα.

Η γνώση παρουσιάζεται ως ένα άθροισμα σκόρπιων πληροφοριών, αντιφατικών πολλές φορές, που σε καμιά περίπτωση δε δημιουργούν ορθή αντίληψη για τη γύρω πραγματικότητα. Έτσι δημιουργούνται εμπόδια, με την έννοια ότι η πληθώρα πληροφοριών που καθημερινά μας κατακλύζουν μέσα από την τηλεόραση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ίντερνετ τα οποία ταυτίζονται με τη γνώση.

Η καθημερινή κοπιαστική δουλειά ιδίως με τις νέες εργασιακές σχέσεις δημιουργεί το έδαφος να θέλουμε το «άδειασμα» του μυαλού ή την επιθυμία να μην ασχοληθούμε με τίποτα, μια επιθυμία που το σύστημα σκόπιμα την καλλιεργεί, την αναπαράγει και απλόχερα την καλύπτει (ριάλιτι και κάθε άλλου είδους σκουπίδια). Έτσι πρέπει να ξεπερνιέται αυτό το εμπόδιο.

Πρέπει λοιπόν να αναζητούμε την πραγματικά χρήσιμη γνώση, γιατί ό,τι είναι βιβλίο ή άλλου είδους έντυπο δεν αποτελεί τεκμήριο ότι προσφέρει και γνώση. Πρέπει να ξεχωρίσουμε, ανάμεσα από τα άπειρα έντυπα που καθημερινά αντικρίζουμε, αυτά που πραγματικά διευρύνουν τους ορίζοντες του ανθρώπου, μεγαλώνουν και συστηματοποιούν την ανθρώπινη γνώση για τη φύση, την κοινωνία και την εξέλιξή τους.

Κυρίαρχο κριτήριο σε μια ταξική κοινωνία είναι η ταξικότητα που διαπερνάει τις επιστήμες (φυσικές και κοινωνικές) και την πνευματική δημιουργία. Έτσι πρέπει να αναζητούμε πάντα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Για τους εργάτες αυτό το σύνθημα ήταν και είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο ως σύνθημα αλλά και οδηγός για δράση. Θέλουμε να κατακτάμε όλα τα κάστρα της γνώσης, να γνωρίζουμε τον κόσμο, γιατί θέλουμε να τον αλλάξουμε. Γιατί η απαίτηση της εποχής μας είναι ο αγώνας για την καλυτέρευση της ζωής μας και την αλλαγή της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, ένας αγώνας που απαιτεί γνώση των νομοτελειών της εξέλιξης και αισιοδοξία που βασίζεται ακριβώς σ’ αυτή τη γνώση και τη σιγουριά «πως αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει». Όπλο λοιπόν σε αυτό τον αγώνα πρέπει και μπορεί να είναι το προοδευτικό βιβλίο το οποίο μέσα από τις σελίδες του να ανοίγει ζητήματα να αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες των πραγμάτων έτσι ώστε να φωτίζει την διέξοδο.

Ζούμε σε μια περίοδο έντασης της επιθετικότητας με όπλα το σκοταδισμό, τη σύγχυση, την καλλιέργεια κάθε είδους ανορθολογισμού σε σχέση με τη φύση και την κοινωνία, την καλλιέργεια κάθε είδους πνευματικής νάρκωσης της ανθρώπινης σκέψης. Η αντεπίθεση και η δημιουργία και ανάπτυξη μορφωτικού ρεύματος στις γραμμές της εργατικής τάξης και στη νεολαία αποτελούν όρο για τη γενικότερη αντεπίθεση για ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η επαφή και μελέτη του εργατικού βιβλίου, η προοδευτική λογοτεχνία, η ποίηση και η ιστορία της ταξικής πάλης, αποτελούν σημαντικά εφόδια για κάθε εργαζόμενο και κάθε νέο για τη διαμόρφωση ισχυρής αγωνιστικής προσωπικότητας.

Σ’ αυτή την προσπάθεια πιστεύουμε να συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση με την οργάνωση και λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης στο σύλλογο/σωματείο μας με πλούσια συλλογή για μελέτη και επαφή με το εργατικό, πολιτικό και προοδευτικό βιβλίο.

Οι ενότητες που θέλουμε να επιλέξαμε είναι όλου του φάσματος που ολοκληρώνουν την προσωπικότητα του εργάτη και της οικογένειας του και επιθυμούμε να περιέχουν έργα ιστορικά, πολιτικά, λογοτεχνικά και άλλα. Έργα από γνωστούς Έλληνες συγγραφείς και όπως ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Κώστας Βάρναλης αλλά και ξένη βιβλιογραφία από τους Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, Μαξίμ Γκόρκι, Τζάκ Λόντον και άλλους.

Με την ευκαιρία αυτής της πρωτοβουλίας θέλουμε να καλέσουμε κάθε συνάδερφο να ανταποκριθεί και αυτός σε αυτό το κάλεσμα. Όποιος συνάδερφος μπορεί και θέλει να βοηθήσει μπορεί και αυτός να προσφέρει έμπρακτα με δωρεά βιβλία ή να βοηθήσει με όποιον τρόπο αυτός νομίζει καλύτερα. Να αναλάβουμε τον εμπλουτισμό με βιβλία.

Για την επίτευξη του στόχου πρέπει να δημιουργήσουμε μορφωτικό ρεύμα στις γραμμές μας όπως αναφέραμε πράγμα που σημαίνει για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και οργανωτική προσφορά.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η βιβλιοθήκη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δηλαδή να έρχονται ολοένα και περισσότεροι συνάδερφοι να δανείζονται βιβλία και γιατί όχι να πραγματοποιούνται ειδικές εκδηλώσεις (βιβλιοπαρουσιάσεις, συζήτηση με αφορμή μια βιβλιογραφία σε σχέση με ένα ζήτημα κτλ.), έτσι ώστε ο πλούτος και η εμπειρία από όλη αυτή τη γνώση, από την ιστορία μας να γίνει κτήμα κάθε εργαζόμενου, να αποτελέσει όπλο για δράση μέσα από τις γραμμές του σωματείου για να συμβάλει ο κάθε εργαζόμενος στην επίτευξη μιας καλύτερης κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μιας κοινωνίας που ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει.

Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

Website Built with WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑