Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του κύματος καύσωνα.

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι/ες έρχονται αντιμέτωποι και με το νέο κύμα καύσωνα, σε συνθήκες δηλαδή που δοκιμάζονται κυριολεκτικά οι αντοχές του καθενός και της καθεμιάς από εμάς που δουλεύουμε για το μεροκάματο, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, τα επιτελεία της κυβέρνησης επιχειρούν να παίξουν με τη νοημοσύνη και την υγεία των εργαζομένων ακόμα μια φορά.

Από την πανδημία του Covid-19 ως και τις ακραίες καιρικές συνθήκες η συνταγή είναι μία, αλλά όχι τόσο πετυχημένη για τον εργαζόμενο λαό: η «ατομική ευθύνη». Παίζουν ακόμα μια φορά με την υγεία των εργαζομένων όταν τα κυβερνητικά «μέτρα» για τους εργαζόμενους είναι συστάσεις προς τους εργοδότες. Γνωρίζουν καλά οι μισθωτοί τι σημαίνει για την εργοδοσία, η σύσταση της κυβέρνησης στην εγκύκλιο για μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής μόνο όμως «όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο».            Κοροϊδεύουν το λαό όταν μιλάνε για ελεύθερη είσοδο σε πλαζ, κατά τη διάρκεια του καύσωνα, όταν αυτές χρόνια τώρα έχουν γίνει μαγαζάκια κερδοφορίας των επιχειρηματιών.

Φυσικά δεν περιμέναμε τίποτα από την όποια αστική κυβέρνηση. Περιφρουρούν σε κάθε συνθήκη την συνέχιση της κερδοφορίας για τους εργοδότες αδιαφορώντας για την υγεία της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η εμπειρία μας και από άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες είναι ότι η εργοδοσία, βάζοντας πάνω απ’ όλα την κερδοφορία της πιέζει για δουλειά τους εργαζόμενους μέχρι τελικής πτώσεως,  ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα.

Ειδικά οι συνάδελφοι που εργάζονται στο πεδίο, στα διυλιστήρια, στην ηλεκτροπαραγωγή, στα χαντάκια στο δίκτυο ρεύματος και φυσικού αερίου, στα εναέρια, στην καταμέτρηση- αποκοπή, στις σκαλωσιές και βρίσκονται εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα πρέπει να προστατευτούν. Δεν είναι λύση το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκάλι νερό που συχνά πυκνά λέει η εργοδοσία ότι αρκούν.

Με τη ζωή και την υγεία μας, δε θα παίξει κανείς!

Ειδικά για το κύμα καύσωνα απαιτούμε:

  1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (εργοστάσια, μηχανουργεία, κλπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κλπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  3. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  4. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  5. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  7. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό.
  8. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.
  9. Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ. 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).
  10. Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών, κτλ.), θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.

Είναι επιτακτικό να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Σε αντίποδα των νόμων της κυβέρνησης που θέλει να αποδεσμευτεί από πολιτικές ευθύνες όσον αφορά τον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και γι’ αυτό επιχειρεί να αποδυναμώσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και τα αντίστοιχα ΚΕΠΕΚ, εμείς διεκδικούμε να παίξουν το ρόλο τους. Να δυναμώσει ο έλεγχος σε όλους τους χώρους δουλειάς. Αλλιώς με τις δεδομένες τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό του Σ.ΕΠ.Ε., οι όποιες συστάσεις προς τους εργοδότες καταλήγουν να είναι απλά ευχολόγια.

Να υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Συνάδελφοι, για οποιαδήποτε παράβαση μέτρων προστασίας ή πίεση για δουλειά σε ανασφαλείς συνθήκες επικοινωνούμε με το σωματείο μας στα τηλέφωνα: 6932711321 – 6972812085.

Το Δ.Σ.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΔΩ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: