ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ-ΤΑ ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

 

 

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, αποδεικνύεται σήμερα με δραματικό τρόπο ότι είναι επικίνδυνη για το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας του λαού. Οι εργαζόμενοι «πληρώνουν» με τον κίνδυνο της υγείας τους, ακόμα και της ζωής τους, την πολιτική που όλα αυτά τα χρόνια «κόβει» από τις παροχές Υγείας, που τις θεωρεί κόστος.

Σήμερα αναδεικνύονται περίτρανα οι τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν πετσοκόψει, εφαρμόζοντας πολιτικές αποφάσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία και Ασφάλιση. Τα 30.000 κενά οργανικών θέσεων και η υποχρηματοδότηση του συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό που αγγίζει το -50% από το 2010 έως σήμερα, είναι πολιτικές αποφάσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη σφραγίδα της ΕΕ. Γι’ αυτό παραμένουν κλειστά ένα στα τέσσερα κρεβάτια στις ΜΕΘ, γι’ αυτό έχουν κλείσει πάνω από 10 δημόσια νοσοκομεία τα τελευταία 7 χρόνια, ακολουθώντας την τακτική των συγχωνεύσεων.

Κυβέρνηση, εργοδοσία και τα διάφορα παπαγαλάκια τους, πετάνε το μπαλάκι στους εργαζόμενους με διαδικτυακές καμπάνιες τύπου #μενουμεσπιτι, καλλιεργώντας, στη συνείδηση του λαού, την ατομική ευθύνη σαν ρίζα και λύση του προβλήματος. Τα περί ατομικής ευθύνης που αναμασούν από το πρωί ως το βράδυ στα ΜΜΕ, οι πολιτικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση της δημόσιας υγείας, δεν μπορούν να κρύψουν την κρατική ευθύνη, τη δική τους ευθύνη.

Το σωματείο μας διαχρονικά διεκδικεί ενίσχυση των δομών της δημόσιας υγείας, κατάργηση της ιδιωτικής δραστηριότητας στον κλάδο, πραγματική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα

Η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού απαιτεί να παίρνονται έγκαιρα μέτρα, χωρίς εκπτώσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των εργαζομένων και η μείωση της διασποράς του ιού.

Τα μέτρα υγείας και ασφάλειας προϋποθέτουν, ανάμεσα σε άλλα, την παροχή όλων των μέσων ατομικής προστασίας, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας σε αυτές τις εγκαταστάσεις, την τοποθέτηση γιατρού εργασίας στους μεγάλους χώρους εργασίας καθώς και την απομάκρυνση των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Μπροστά σε αυτές τις ανάγκες δεν μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις μεγάλες τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο χώρο της υγείας συνολικά, στα νοσοκομεία, στις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας. Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού.

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας συμμετέχει σήμερα 7 Απρίλη στη μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία που καλεί το ΠΑΜΕ, στηρίζοντας τη δράση των υγειονομικών , μαζί με άλλα σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Οι εργαζόμενοι δεν δέχονται τα δικαιώματά τους να μπουν σε καραντίνα ! Μένουμε δυνατοί και διεκδικούμε:

  • Άμεσα να ενισχυθούν οι δομές του δημόσιου συστήματος υγείας
  • Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστο έμπειροι επιστήμονες.
  • Αυξημένα μέτρα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας
  • Να τοποθετηθούν γιατροί εργασίας και νοσηλευτικό προσωπικό στους μεγάλους βιομηχανικούς χώρους
  • Άμεση εξέταση όσων εργαζομένων εμφανίζουν συμπτώματα από το γιατρό εργασίας και αντίστοιχη παραπομπή για εξέταση για τον ιό αν κριθεί αναγκαίο
  • Περιορισμός των εργασιών στις απολύτως απαραίτητες με αποκλειστικό στόχο την ικανοποίηση του κοινωνικού συνόλου
  • Να εξαιρεθούν από την εργασία τους άμεσα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
  • Να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.
  • Καμία δυσμενής μεταβολή στους όρους εργασίας με αφορμή τις έκτακτες συνθήκες.

ΚΛΑΔΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ_06042020

 

mde

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: