Κινητοποίηση ενάντια στην απόσυρση μονάδων της ΔΕΗ και στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας και το ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας 16/12 συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ. Η κινητοποίηση έγινε για να διαμαρτυρηθούμε για την πολιτική κυβέρνησης και ΔΕΗ, που προχωρούν στην απόσυρση λιγνιτικών μονάδων εντός της επόμενης τετραετίας και παράλληλα μέσω «εθελούσιων εξόδων» θα απολύσουν χιλιάδες εργαζόμενους.

Σε συνέντευξη τύπου έξω από το κτίριο της ΔΕΗ ο πρόεδρος του Σωματείου, Χρήστος Ματαράγκας, επεσήμανε ότι η απόσυρση του λιγνίτη είναι επιλογή ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο φυσικό αέριο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ο Ηλίας Μαστρολέων, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ με την «Αγωνιστική Συνεργασία» και πρώην πρόεδρος του Σωματείου, κατήγγειλε το κλείσιμο των λινγνιτικών μονάδων και τις συνέπειές του, μεταξύ των οποίων απολύσεις και αύξηση του κόστους του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ο Παναγιώτης Πάλμος, γραμματέας του Σωματείου ΠΑΣΑΣ – ΔΕΗ και γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, έστειλε μήνυμα συμπόρευσης από τους συνταξιούχους ενάντια στη διαχρονική πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας.

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας καταγγέλλει την πολιτική της Κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΔΕΗ, που προχωράει στην απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων εντός της επόμενης τετραετίας και μέσω «εθελουσίων αποχωρήσεων» απολύει χιλιάδες εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Γ. Στάσσης, μιλώντας σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως η επιχείρηση είναι αποφασισμένη να επιταχύνει την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, λέγοντας πως «η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι δεν θα καίει λιγνίτη μέχρι το 2028 και από την τελευταία θέση σήμερα στην Ευρώπη θα βρίσκεται στην πρώτη σε ό,τι αφορά τις εκπομπές».

Η επιτάχυνση του σχεδιασμού αυτού σηματοδοτεί νέα μεγάλα βάρη για τα λαϊκά νοικοκυριά, που θα δουν τους λογαριασμούς του ρεύματος να φουσκώνουν κι άλλο, μεταξύ άλλων και για την επιδότηση των πανάκριβων ΑΠΕ, και ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως δείχνει και ο πρόσφατος ενεργειακός νόμος της κυβέρνησης, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει κατάργηση των μόνιμων εργασιακών σχέσεων και ακόμα μεγαλύτερη «ελαστικοποίηση» τους, αλλαγή στους όρους των ΣΣΕ, μπαράζ «εθελούσιων» απολύσεων και μετατάξεων για τους πάνω από 5.000 εργαζόμενους. Επιπλέον, η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων  θα έχει τραγικές συνέπειες για το σύνολο των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές που θα κλείσουν οι μονάδες, οι οποίες θα υποβαθμιστούν, θα αυξηθεί ραγδαία η ανεργία, ενώ ο κίνδυνος να μείνει ο λαός χωρίς τηλεθέρμανση είναι μεγάλος.

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας καλεί τα μέλη του, τους εργαζόμενους στον Κλάδο και συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά να αντισταθούν στην πολιτική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα νέα μέτρα.

Απέναντι στα παραπάνω δεν στεκόμαστε παθητικά, βγαίνουμε στον δρόμο με το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας και το ΠΑΜΕ και διεκδικούμε:

  • Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ρεύμα φθηνό για το λαό. Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη.
  • Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία πώληση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων. Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ. Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Ύδρευση).
  • Καμία απόλυση εργαζομένων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα στη ΔΕΗ.
  • Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος στις εργολαβίες. Να καταργηθούν άμεσα οι εργολαβίες και να προσληφθούν οι συνάδελφοι με απευθείας σχέση εργασίας αορίστου χρόνου στις ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ – ΑΔΜΗΕ

Ανακοίνωση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: