Κοινή ανακοίνωση Σωματείων της Βιομηχανίας για τις εργολαβίες

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Όλοι στη συγκέντρωση την Τετάρτη 13 Νοέμβρη στις 6:30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και στην πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας ενάντια στις «ευέλικτες» μορφές εργασίας και στο αίσχος των δουλεμπορικών γραφείων

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Μπροστά στην ολοένα διευρυνόμενη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, συντονίζουμε τη δράση μας.

Το ξηλωμα των σταθερών εργασιακών σχέσεων, αυξάνει χρόνο με το χρόνο, ειδικά την τελευταία δεκαετία.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019, το 51,7% των νέων προσλήψεων ήταν με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία και μόλις το 48,3% με πλήρες ωράριο.

Χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται με συμβάσεις λίγων μηνών, ενώ τα τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους οι συμβάσεις της μιας μέρας! Τα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων γιγαντώνονται, ως σύγχρονα δουλεμπορικά. Νοικιάζουν με το κεφάλι εργαζόμενους οι οποίοι μπορεί να δουλεύουν για δύο δεκαετίες σε πάγια θέση, όμως απασχολούνται μέσω εργολάβου, βρίσκονται σε συνεχή ανασφάλεια.

Όπως και αν εμφανίζεται κάθε φορά η εργολαβική εργασία, στοχεύει στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και στο σμπαράλιασμα του σταθερού εργάσιμου χρόνου. Όλη αυτή η πρακτική, εξυπηρετεί την κερδοφορία των εταιρειών που χρησιμοποιούν «ενοικιαζόμενη εργασία» και φυσικά τους ίδιους τους δουλέμπορους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις υλοποιώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για φθηνή και ευέλικτη εργασία προωθούν και νομοθετικά αυτές τις σχέσεις εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι με τροπολογία σε νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ήταν προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης του 3ου μνημονίου, μεγεθύνθηκε και  ενισχύθηκε η δράση των δουλεμπορικών γραφείων.

Η διάδοση αυτών των σχέσεων εργασίας δεν αφορούν μόνο τους συναδέλφους που εργάζονται με αυτές. Είναι μοχλός πίεσης και για τα δικαιώματα των εργαζόμενων στη βιομηχανία οι οποίοι απασχολούνται σταθερά. Κατά κανόνα οι εργαζόμενοι με σταθερή εργασία αντικαθίστανται από εργαζόμενους με «ευέλικτες» σχέσεις, ενώ τα μισθολογικά τους δικαιώματα πιέζονται από την εναλλακτική προσφορά φθηνότερης εργασίας.

Οι εργοδότες αξιοποιούν τη διαίρεση αυτή με τις πολλαπλές σχέσεις εργασίας για να βάζουν εμπόδια στην κοινή συνδικαλιστική δράση, ενώ πολλά επιχειρησιακά σωματεία, που πλειοψηφούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, δε δέχονται ως μέλη τους εργαζόμενους με σχέσεις ορισμένου χρόνου ή εργαζόμενους μέσω εργολάβου. Αυτό  αποδυναμώνει τη δύναμη των εργαζομένων συνολικά.

Οι εργαζόμενοι από τη μεριά μας πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά, παλεύοντας απέναντι στα δουλεμπορικά, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, το χτύπημα των κλαδικών ΣΣΕ, τις μειώσεις σε μισθούς και ημερομίσθια. Μακριά από τη μοιρολατρία, τις μειωμένες απαιτήσεις και τη λογική του «μικρότερου κακού», υπάρχει ο δρόμος της οργάνωσης και του αγώνα. Ο δρόμος της ενίσχυσης των σωματείων με ταξική κατεύθυνση, ο δρόμος της διεκδίκησης και της πάλης.

Το 2019 που η τεχνολογία και η επιστήμη έχει εκτοξεύσει τις παραγωγικές δυνατότητες, αντί η ζωή του εργαζόμενου να καλυτερεύει από κάθε σκοπιά, χτυπιέται από παντού. Είναι ώριμες οι συνθήκες για να δουλεύουμε σταθερά, να αμειβόμαστε ικανοποιητικά, να δουλεύουμε με ασφάλεια, να έχουμε ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειες μας, να έχουμε πρόσβαση σε δωρεάν υγεία και παιδεία.

Αντί αυτού, οι μισθοί μας έχουν μειωθεί, η εργασία μας ξεπερνάει το 8ωρο όποτε έχει ανάγκη ο εργοδότης και καθόμαστε άνεργοι όταν δεν μας έχει ανάγκη, τσακιζόμαστε από τα εργατικά δυστυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες…

Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίηση των αναγκών μας είναι η ακόρεστη δίψα των καπιταλιστών για κέρδη και η στήριξη των εργοδοτών από όλες τις κυβερνήσεις με το ατελείωτο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν οικοδομήσει.

Έχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε. Με δυνατό ταξικό εργατικό κίνημα και συνεχή αγώνα που θα βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών.

Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Κατάργηση όλων των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη σύγχρονα δικαιώματα.

Υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους. Ανάκτηση των απωλειών. Κανένας κάτω από τα 751 €.

Κανένας εργάτης στα δουλεμπορικά. Κλείσιμο όλων των δουλεμπορικών γραφείων.

Άμεση απορρόφηση των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις που εργάζονται.

Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

ΟΛΟΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 6:30 Μ.Μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ: ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΣΕΕΝ Α-Β-Ε-Κ) # ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ # ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓ/ΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ & ΝΗΣΩΝ # ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ # ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ # ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ # ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ # ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ TASTY FOODS # ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΒΓΑ # ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΓΕ # ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ BOEHRINGER – INGELHEIM HELLAS # ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ L’OREAL #  ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ

Κοινή Ανακοίνωση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: