Κινητοποίηση Τρίτη 17 Σεπτέμβρη ενάντια στο συνδικαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση

Όλοι στο συλλαλητήριο, την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη, 7 μ.μ., στα Προπύλαια, που διοργανώνουν τα ταξικά σωματεία και το Π.Α.ΜΕ.

Να μην τολμήσουν να βάλουν χέρι στα σωματεία!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τη δουλειά που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύει νέα επίθεση στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η «δίκαιη ανάπτυξη για όλους» και ο «αναπτυξιακός» νόμος που φέρνει η κυβέρνηση σημαίνουν αύξηση κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό θα επιτυγχάνεται με το παραπέρα τσάκισμα από ό,τι έχει απομείνει στα εργατικά δικαιώματα, στη συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων, τα οποία προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα, επιβεβαιώνοντας ότι η στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης πάει «πακέτο» με το παραπέρα τσάκισμα των εργαζομένων.

Για την αύξηση της κερδοφορίας, στο ίδιο νομοσχέδιο έρχονται και οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, συνέχεια αυτών που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προωθεί το φακέλωμα των συνδικάτων, των εργαζομένων, επιχειρεί να βάλει τους αγώνες των εργαζομένων και τη συνδικαλιστική δράση στο γύψο.

Δεν έφτασαν τα πρώτα δείγματα γραφής της ΝΔ, που μέσα στο κατακαλόκαιρο κατάργησε την αιτιολόγηση της απόλυσης και την συνευθύνη για τις λεγόμενες εργολαβικές εταιρείες, τώρα η αντεργατική επίθεση ενισχύεται με το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που προβλέπει:

  • Τον οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων, καταργώντας ουσιαστικά την ευνοϊκότερη σύμβαση υπέρ του εργαζόμενου, μειώνοντας περαιτέρω το μισθό όποιων αμείβονται με κλαδική σύμβαση.
  • Την ενίσχυση των ενώσεων προσώπων όπου η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Θυμίζουμε ότι πάνω από 1.500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες για να κατεβάσουν τους μισθούς.
  • Την υπερίσχυση των τοπικών κλαδικών συμβάσεων έναντι των γενικών κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί τα προηγούμενα χρόνια και πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!
  • Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή από τον εργαζόμενο στη διαιτησία (ΟΜΕΔ).
  • Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία, αφήνοντας σε υπουργικές αποφάσεις τη ρύθμιση των «λεπτομερειών», δηλαδή κάθε θέμα σχετικά με τη δημιουργία του Μητρώου, τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει, τη δημοσιοποίηση τους, επιτρέποντας την ανεξέλεγκτη, ωμή παρέμβαση του Υπουργού στη ζωή και δράση των σωματείων. Ουσιαστικά καταργείται με το νόμο όποια συλλογική απόφαση των εργαζόμενων!
  • Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!
  • Υπονόμευση της πληρωμής για υπερωριακή απασχόληση με το πλαφόν 12% που μπαίνει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης.
  • Οι αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, θα υπερισχύουν των καταστατικών των σωματείων, των συλλογικών αποφάσεών τους. Ο Υπουργός θα μπορεί να μετατρέπει τα καταστατικά των σωματείων σε «κουρελόχαρτα».

Πήραν φόρα από τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και το αντεργατικό του πλαίσιο και νομίζουν ότι θα σαρώσουν τα πάντα.

Ούτε η χούντα δεν κατάφερε να φακελώσει και να καθυποτάξει τα ταξικά σωματεία και προσπαθεί να το κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Τα στοιχεία των σωματείων δεν πρόκειται να τα πάρει κανείς. Φακέλωμα των εργαζόμενων και υποταγή των σωματείων στις ορέξεις του κάθε υπουργού δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει.

Η ανάπτυξη που προσδοκούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει την εξαθλίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα υποταγμένο.

Την ίδια στιγμή με τον αναπτυξιακό νόμο δίνουν γη και ύδωρ στις επιχειρήσεις καταργώντας όποια «εμπόδια» έμπαιναν στην κερδοφορία τους. Δημιουργούν Οικονομικές Ζώνες μέσα στις οποίες δεν θα ισχύει κανένας νόμος, δημιουργώντας έτσι μια εργασιακή ζούγκλα, αίρουν όποια «εμπόδια» σε σχέση με το χωροταξικό και την απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας, όπως οι αρχαιολογικές έρευνες και οι περιορισμοί στον αιγιαλό, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι επενδύσεις ειδικά σε ΑΠΕ. Φανερώνεται έτσι ότι τα λόγια περί περιβαλλοντικής «ευαισθησίας» υποτάσσονται μπροστά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Τι άλλο από «δώρα» είναι η προνομιακή αδειοδότηση, με χαλαρότερους όρους, όσων επιχειρήσεων βρίσκονται μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα και η αδειοδότηση – εξπρές, με διάλυση των ελάχιστων δικλίδων προστασίας του περιβάλλοντος, που είχαν παραμείνει στη νομοθεσία.

Θέλουμε συνδικάτα ζωντανά

Συνδικάτα που να λειτουργούν από τους εργαζόμενους, παίρνοντας αποφάσεις σύμφωνα με τα συμφέροντά τους μέσα από μαζικές και πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες. Οι αποφάσεις να παίρνονται και να υλοποιούνται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, χωρίς κανένας να επεμβαίνει σε αυτές, να ενημερώνονται και να συζητούν συλλογικά, να διαμορφώνουν τα αιτήματά τους και το σχέδιο δράσης τους, να οργανώνουν συλλογικά τις απεργιακές και τις άλλες κινητοποιήσεις τους.

Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, σύγχρονα δικαιώματα!

Όλοι μαζί να μην αφήσουμε την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους να βάλουν τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστικούς αγώνες στο γύψο. Όλοι οι εργαζόμενοι να κάνουν το βήμα, να οργανωθούν στο Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, να αναπτύξουμε τους αγώνες μας για να μην επιτρέψουμε να περάσουν η δράση και τα στοιχεία των σωματείων στα χέρια τους.

Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή! Τώρα πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κάθε τόπο δουλειάς, για να μην περάσει η νέα αντεργατική επίθεση, για να μη θυσιαστούν τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό των κερδών.

Καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα, να απαντήσουν με απεργία όταν έρθει το πολυνομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή.

Ανακοίνωση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: