Κινητοποίηση ενάντια στην διακοπή ρεύματος σε ΑΜΕΑ

Δελτίο Τύπου

Κινητοποίηση του Σωματείου για να μην διακοπεί το ρεύμα σε ΑμεΑ

Σήμερα 15/5/2019 μέλη του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, για να εμποδίσουν την εντολή διακοπής ρεύματος σε άτομο με ειδικές ανάγκες. Μετά την παρέμβαση του σωματείου η εντολή διακοπής αναστάλθηκε.

Κατά την παράσταση διαμαρτυρίας, εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι πλέον η ΔΕΗ, σαν Ανώνυμη Εταιρεία, πρέπει να ανταπεξέλθει στο σύγχρονο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι ανταγωνιστική σαν επιχείρηση, να έχει αυξημένη χρηματοροή και να επιτυγχάνει υψηλή απόδοση για τα κεφάλαιά της. Κατά συνέπεια το ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται πλέον ακόμη πιο ακριβό και δυσπρόσιτο εμπόρευμα για τα λαϊκά στρώματα, αφού πέραν των διαρκών αυξήσεων των τελευταίων χρόνων στο ηλεκτρικό ρεύμα, η επιχείρηση δεν διστάζει επιπλέον να διατάσσει και τη διακοπή της παροχής, ακόμα και σε άτομα που τους είναι απαραίτητο για την επιβίωσή τους.

Καταδικάζουμε την πολιτική της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και της διοίκησης της ΔΕΗ, που στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» προβαίνουν σε σωρεία μαζικών εντολών διακοπής ηλεκτροδότησης, καθώς ολοένα και περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως ομολογεί η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ, η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, είναι ευκαιρία για να αυξήσει η εταιρεία τις εισπράξεις και τη ρευστότητα, καθώς, όπως λέει, «αυξάνονται οι δυνατότητες των καταναλωτών να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους και να κάνουν διακανονισμούς». Την ίδια στιγμή ο ΣΕΒ ζητωκραυγάζει για την επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση του συντελεστή απόσβεσης για νέες επενδύσεις στο 150%, που ισοδυναμεί με γενναία φοροαπαλλαγή. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, σημαίνει περισσότερα κέρδη για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενεργειακή φτώχεια στα λαϊκά στρώματα.

Φανερώνεται επίσης ο εμπαιγμός και η υποκρισία των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που διαγωνίζονται το τελευταίο διάστημα για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευαισθησία για τα άτομα με αναπηρία. Αυτά βέβαια για τα κανάλια και για το θεαθήναι, αφού στην ουσία εξυπηρετούν την ίδια πολιτική, η οποία δημιουργεί μεγάλες αντιθέσεις, δυσκολία ακόμα και στην επιβίωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Να θυμίσουμε ότι με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, χιλιάδες ΑμεΑ πέρασαν από το «σφαγείο» των ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), με εκατοντάδες χιλιάδες απ’ αυτούς να μένουν χωρίς αναπηρικό επίδομα και σύνταξη. Ακόμα, οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων μόνο το 2014, επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, περικόπηκαν κατά 155 εκατομμύρια ευρώ και το 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πετσοκόπηκαν επιπλέον 400 εκατομμύρια, περικοπές που είναι και σήμερα σε πλήρη ισχύ!

Η απάντηση πρέπει να είναι η μαζική καταδίκη αυτής της πολιτικής, που γεννάει φτώχεια και διαχωρισμούς, περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ενέργειας. Παλεύουμε ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από τις επιχειρήσεις, που μπροστά στα κέρδη δεν υπολογίζουν τίποτα, την εργοδοσία που σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση της σε όλα τα επίπεδα, τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν και που μας έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια.

Απαιτούμε να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος, ειδικά σε άτομα με αναπηρία. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε να έχουν όλα τα ΑμεΑ πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Παλεύουμε για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου η ενέργεια θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, τα κλειδιά της οικονομίας θα τα κρατάει η εργατική τάξη, οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με κριτήριο την κάλυψη των διευρυμένων αναγκών των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων και όχι με κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Ανακοίνωση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: