Για τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο Φυσικό Αέριο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τις ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Χαιρετίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στο φυσικό αέριο και τις κινητοποιήσεις αυτή την περίοδο από το ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ, καθώς προχωράει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά αποτελεί δίκαιο αίτημα και πρέπει να ικανοποιηθεί! Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας απ’ την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και θα συνεχίσει να στέκεται αλληλέγγυο σε όλες τις μορφές αγώνα που θα επιλέξει το σωματείο.

Από την αρχή της εισαγωγής του φυσικού αερίου στην Ελλάδα στις αρχές του ’90 και όσο η χρήση του φυσικού αερίου εξαπλώνεται, Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες και το πολιτικό προσωπικό τους δείχνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, είτε για να αποτρέψουν τους εργαζόμενους από τη συνδικαλιστική δράση, είτε για να αξιοποιούνε τα συνδικάτα προς το συμφέρον της εργοδοσίας.

Διασπούν τους εργαζόμενους ανάλογα με τις εταιρείες ενέργειας, αλλά και ανάλογα με τις εργασιακές σχέσεις. Το ποσοστό «εργολαβοποίησης» είναι πάνω από 50% στο σύνολο των εργαζομένων στις εταιρείες φυσικού αερίου, ώστε πιο εύκολα να συμπιέζονται συνολικά αμοιβές και δικαιώματα και να χειραγωγείται η δράση υπό την απειλή της μη ανανέωσης της σύμβασης. Τυχόν Επιχειρησιακές ΣΣΕ με προβλέψεις αμοιβών πάνω από αυτές των Κλαδικών ΣΣΕ που έληξαν, αφορούν μία μειοψηφία. Σε περιπτώσεις Επιχειρησιακών ΣΣΕ που αφορούν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, οι προβλεπόμενες αμοιβές είναι κάτω από τα προβλεπόμενα σε κάποιες Κλαδικές ΣΣΕ του 2011 και η χειραγώγηση των εργαζομένων περνάει μέσα από προβλέψεις για οικειοθελείς παροχές σε «προνομιούχους». Η μισθολογική εξέλιξη μένει συνήθως «παγωμένη» ή σχεδόν «παγωμένη».

Και το τελευταίο διάστημα εργοδότες και κυβέρνηση επιχειρηματολογούν ότι οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων στο φυσικό αέριο είναι αντίθετες με τα συμφέροντά τους, εμφανίζοντας ως επιχείρημα πως αν αυξηθούν οι αμοιβές των εργαζομένων θα μειωθούν τα κέρδη των εταιρειών κ.α. Κύρια επιδίωξη τους είναι ο βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων να παραμένει χαμηλός, χωρίς ταξικό προσανατολισμό. Από κοντά και ο «εργοδοτικός και κυβερνητικός» συνδικαλισμός σε δευτεροβάθμιο επίπεδο διευκολύνει αυτές τις μεθοδεύσεις και αποσιωπάει την κύρια επιδίωξη των ξένων και Ελλήνων καπιταλιστών που μονοπωλούν τον κλάδο για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται καταλαβαίνουν ότι όταν πρόκειται για εργασιακά ζητήματα, οι επιχειρήσεις βάζουν στην άκρη την «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας», το «δίκαιο του ανταγωνισμού» και τον ίδιο τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Σ΄ αυτό το θέμα, η κύρια πολιτική είναι μία, κοινή και αντεργατική.

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας καλεί τους εργαζόμενους στο Φυσικό Αέριο, στις ΕΠΑ, ΕΔΑ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ενωμένοι να παλέψουν:

  • Για μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.
  • Για ίση αμοιβή για ίση εργασία.
  • Για μισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα αντίστοιχα με τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες της εποχής μας.
  • Για μείωση των τιμών όλων των ενεργειακών αγαθών προς όφελος του ελληνικού λαού, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, της λαϊκής οικογένειας.
  • Ενάντια σε κάθε κρούσμα εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, που συσπειρώνεται στο Π.Α.ΜΕ., θα είναι παρόν. Παλεύουμε ώστε οι εργαζόμενοι να έρθουν στο προσκήνιο, με τη δική τους εξουσία, να συγκροτήσουν έναν αποκλειστικά δημόσιο ενιαίο φορέα ενέργειας. Έναν φορέα που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία, θα λειτουργεί κάτω από εργατικό έλεγχο και θα υπάγεται σε κεντρικό σχεδιασμό, με στόχο να παρέχει φτηνά και υψηλής ποιότητας ενεργειακά προϊόντα, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Ανακοίνωση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: