Ανακοίνωση για το εργοδοτικό έγκλημα στην ΠΕΤΡΟΛΑ την 1η Σεπτέμβρη 1992

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΛΑ ΤΗΝ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1992

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Φέτος συμπληρώνονται 26 χρόνια από το εργοδοτικό έγκλημα στο διυλιστήριο της Πετρόλα στην Ελευσίνα. Ο απολογισμός για την εργατική τάξη της χώρας μας βαρύς, με 15 συναδέλφους να καταλήγουν νεκροί και 24 τραυματίες.

Η αναφορά σε αυτό το εργοδοτικό έγκλημα, έχει ουσία για το σήμερα, για τον προσανατολισμό του αγώνα των εργατών στους χώρους δουλειάς. Είναι ζωτικής σημασίας ο αγώνας μέσα στα εργοστάσια για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και των διαδικασιών, την τήρηση του ωραρίου και της εργατικής νομοθεσίας, την παροχή των ΜΑΠ αλλά και την τακτική, ουσιαστική επιθεώρηση και συντήρηση του εξοπλισμού.

Αυτός ο προσανατολισμός πρέπει να έχει συνέχεια και στον αγώνα για την γενικότερη προστασία της λαϊκής οικογένειας. Πλέον επικρατεί άναρχη γειτνίαση βιομηχανίας – κατοικίας, όπως στην περιοχή του Θριασίου και των Αγίων Θεοδώρων. Δεκάδες χιλιάδες εργατοοικογένειες κατοικούν σε περιοχές με μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης (ΒΑΜΕ).

Διεκδικούμε:

  • Να εκπονηθούν ολοκληρωμένες μελέτες εκτίμησης επικινδυνότητας και ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τις βιομηχανικές περιοχές σε περίπτωση ατυχήματος.
  • Να ιδρυθεί κρατικό σώμα Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και ένταξή τους αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατάργηση των ΕΞΥΠΠ.
  • Να ενισχυθούν ουσιαστικά το ανθρώπινο δυναμικό και η υλικοτεχνική υποδομή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Να ενισχυθούν οι υπάρχουσες νοσοκομειακές δομές με προσωπικό και εξοπλισμό (Θριάσιο Νοσοκομείο, Αττικό κλπ.), να δημιουργηθούν νέες, όπου είναι απαραίτητο.
  • Να πραγματοποιηθούν με άμεση προτεραιότητα όλα τα αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και κατοικίας.

Παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των υπερωριών και της εντατικοποίησης. Δεν κάνουμε πίσω στις πιέσεις της εργοδοσίας, δεν δουλεύουμε με ρίσκο την υγεία μας και την ζωή μας. Συσπειρωνόμαστε στο Σωματείο μας για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουμε με την εργοδοσία. Ενισχύουμε το ΠΑΜΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα!

Ανακοίνωση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: