Ανακοίνωση για τις εργολαβίες

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Σήμερα, η επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης απέναντι στην εργατική τάξη οξύνεται με κάθε μέσο. Χτυπάνε τις Συλλογικές Συβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία, ιδιωτικοποιούν παραπέρα τις επιχειρήσεις στον κλάδο της ενέργειας. Ταυτόχρονα, επεκτείνεται η εργολαβοποίηση, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα. Τα μέτρα απέναντι στους εργαζόμενους είναι εδώ για να μείνουν. Οποιαδήποτε, συζήτηση περί εξόδου από τα μνημόνια είναι παραπλανητική και στοχεύει να αποκοιμίσει το εργατικό κίνημα.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που καθημερινά δίνουν αγώνα απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση για μόνιμη σταθερή δουλειά, με ίσα δικαιώματα, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Στηρίζουμε τις μορφές αγώνα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιλέγουν απέναντι στην εργοδοσία και την κυβερνητική πολιτική.

Ο θεσμός της «εργολαβίας», της «ενοικίασης» εργατικού δυναμικού, είναι εργαλείο για το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων. Έτσι, σπάνε τις Συμβάσεις, καταστρατηγούν το εργατικό δίκιο. Όταν ο κάθε εργολάβος θα πάρει τη δουλειά με μειοδοτική προσφορά, είναι λογικό κι επόμενο ότι για να βγάλει κέρδος, θα κάνει μειώσεις σε σχέση με τη Σύμβαση, δεν θα πληρώσει τα επιδόματα βάρδιας στους εργαζόμενους, δεν θα τους κολλήσει τα βαρέα ένσημα, δεν θα τηρήσει το χρόνο εργασίας.

Η ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Ο χώρος της Ενέργειας αποτελεί κλάδο στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Οι καπιταλιστές δείχνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, είτε για να αποτρέψουν τους εργαζόμενους από τη συνδικαλιστική δράση, είτε να αξιοποιούνε τα συνδικάτα –  παραµάγαζα της εργοδοσίας.

Διασπούν τους εργαζόμενους σε «προνομιούχους», σε «μόνιμους», σε «προσωρινούς», σε «ενοικιαζόμενους» και σε «ανασφάλιστους μαύρης εργασίας». Προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους να «κοιτάνε µόνο το συμφέρον της δουλίτσας τους και του μαγαζιού τους» και όπου δεν το καταφέρνουν µε την πειθώ, προσπαθούν µε την τρομοκρατία υπό το φάσμα της απόλυσης. Έτσι λοιπόν, καταφέρνουν και σπάνε τα ρεκόρ κερδοφορίας τα ΕΛΠΕ και άλλες επιχειρήσεις, που διευρύνουν το θεσμό της εργολαβίας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Τα κλαδικά Σωματεία καλύπτουν ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους, µε οποιαδήποτε σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από την επιχείρηση και το είδος δουλειάς τους, είτε είναι µέλη στα υπάρχοντα σωματεία των χώρων, είτε όχι.

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας ξεπερνάει από τα κάτω τις εργοδοτικές και κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες των δεκάδων πολυδιασπασµένων συνδικάτων του κλάδου, ενώνει στις γραμμές του κάθε ζωντανή αγωνιστική δύναμη που υπάρχει στις επιχειρήσεις της ενέργειας, μόνιμους, προσωρινούς και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους σε εργολαβίες.

Μόνο η ταξική ενότητα των εργαζομένων μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία και άλλες συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που παίζουν το ρόλο ανακουφιστικής βαλβίδας για το εργατικό κίνημα.

Καλούμε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν πιο μαζικά και αποφασιστικά το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, απομονώνοντας προσπάθειες κατηγοριοποίησης και διάσπασης των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

  • Να σταματήσει ο θεσμός των εργολαβιών. Μονιμοποίηση όλων των εργολαβικών συναδέλφων
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
  • Ίση αμοιβή για ίση εργασία
  • Τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας

Ανακοίνωση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: