Για τις τρέχουσες εξελίξεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Συνάδελφοι,

οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, διεθνείς και εγχώριες, επιβάλουν επαγρύπνηση και γρήγορα αντανακλαστικά από τους εργαζόμενους. Η ανάγκη του κεφαλαίου να ξεπεράσει την κρίση, να σταθεροποιήσει ορισμένους «θετικούς» δείκτες της καπιταλιστικής ανάκαμψης και να περάσει σε μία φάση πιο μόνιμης ανάπτυξης, συνοδεύεται και θα συνοδευτεί και στην πορεία με ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στους εργαζόμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Γύρω από την «ανάπτυξη» καλλιεργήθηκε και συνεχίζει να καλλιεργείται μια πολύπλευρη προπαγάνδα, διεξάγεται ένας ιδεολογικός πόλεμος. Σκοπός όλων αυτών είναι η ενίσχυση του κλίματος αναμονής στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της προπαγάνδας της κυβέρνησης με ιδεολογήματα που αναπτύσσονται γύρω από τη «δίκαιη ανάπτυξη», «ανάπτυξη από τα κάτω», «υγιή επιχειρηματικότητα», «μεταμνημονιακή Ελλάδα». Όλα αυτά είναι ανάγκες ξένες προς τα συμφέροντα των εργαζομένων. Υπηρετούν μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εξάλλου κουβέντα δεν γίνεται για τα αιτήματα των εργαζομένων όπως «ανάκτηση των απωλειών από την περίοδο της κρίσης», «σταθερή και μόνιμη δουλειά», «κατάργηση των αντεργατικών νόμων».

Όλα τα αστικά κόμματα παρέχουν διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο για το ποιος μπορεί, στην παρούσα συγκυρία, να υλοποιήσει πιο αποτελεσματικά, τις πολιτικές που αυτό χρειάζεται για να ξεφύγει από τη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό το πώς αξιοποίησε την επίσκεψη Μακρόν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να καλλιεργήσει κλίμα προσδοκιών. Από κοντά έσπευσε και η ΝΔ με το Μητσοτάκη να λέει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις Γαλλικές επενδύσεις: «Αντιμετωπίζουμε πάντα θετικά και δημιουργικά τις πρωτοβουλίες που στηρίζουν την Ελλάδα». Αυτό όμως που πραγματικά ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι το πώς θα κάνει πράξη αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος των βιομηχάνων του ΣΕΒ ότι δηλαδή θα πρέπει να παραδειγματιστεί η κυβέρνηση από τα νέα μέτρα κατά των εργαζομένων που δρομολογεί η κυβέρνηση Μακρόν. Αυτός είναι ο πραγματικός τους καημός.

Στον αντίποδα, η πραγματικότητα που επιφυλάσσει η ελληνική κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση περίπου 95 δράσεων εφαρμογής νομοθεσίας που έχει ήδη εγκριθεί. Τα θέματα της 3ης «αξιολόγησης» περιλαμβάνουν τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, την «αναθεώρηση των κοινωνικών παροχών», θέματα δημόσιας διοίκησης, την εφαρμογή της στρατηγικής για τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια», τη μεταρρύθμιση στην αγορά Ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Συνάδελφοι, καλούμε σε εγρήγορση και επαγρύπνηση! Όταν και όποτε η κυβέρνηση φέρει τέτοια μέτρα προς ψήφιση θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση, για μαχητική απεργιακή απάντηση και γενικό ξεσηκωμό! Το χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, οι πρόσθετες δυσκολίες στην προκήρυξη απεργίας, βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμά μας να αγωνιζόμαστε, να αντιστεκόμαστε, να διεκδικούμε. Δεν θέλουν να «ρισκάρουν» μπροστά στην ανάπτυξή τους να τους «χαλάσουν» τα σχέδιά τους οι εργαζόμενοι με τις διεκδικήσεις τους.

        Ταυτόχρονα οι αντιπαραθέσεις και οι ανταγωνισμοί μέσα στους κόλπους της ίδιας της αστικής τάξης ολοένα και εντείνονται, ο κίνδυνος να πυροδοτηθούν εξελίξεις ακόμα και με τη μορφή πιο γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων είναι υπαρκτός. Και πάλι θύματα θα είναι οι εργαζόμενοι, οι λαοί. το σχέδιο γεωστρατηγικής  αναβάθμισης της χώρας μα ς μπλέκει ολοένα και βαθιά σε αυτούς τους ανταγωνισμούς. Δεν είναι καθόλου τυχαία η εξέλιξη με την αναβάθμιση των βάσεων της Σούδας και του Άραξου. Στην ουσία μας μπλέκουν ακόμα περισσότερο στους ανταγωνισμούς. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να στοιχηθούν κάτω από τέτοιες επιδιώξεις, να χύσουν το αίμα τους για το νέο μοίρασμα των αγορών.

Μέσα σε όλες αυτές τις γενικότερες εξελίξεις, στο επίκεντρο μεγάλων αλλαγών και ανακατατάξεων βρίσκεται και ο δικός μας κλάδος, η ενέργεια. Στον κλάδο μας προχωρούν οι διεργασίες των ιδιωτικοποιήσεων, στον ΑΔΜΗΕ, στη ΔΕΗ, και το ΔΕΣΦΑ, που ενισχύουν το κεφάλαιο και αποδυναμώνουν και φτωχαίνουν τον εργαζόμενο και τη λαϊκή οικογένεια.

Στη ΔΕΗ δρομολογείται η πώληση ενεργών λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων. Παράλληλα, η καθυστέρηση στην απόκτηση μεριδίων της ΔΕΗ στην εμπορία από τους λοιπούς ιδιωτικούς ομίλους, πιθανότατα θα φέρει μέτρα για την επιτάχυνση της διαδικασίας, με οφέλη για το κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο χώρο.

Η απελευθέρωση του Φυσικού Αερίου στη λιανική αγορά από 1/2018 θα ανοίξει ακόμα περισσότερο τη βεντάλια της δράσης των μονοπωλίων στον κλάδο και προοπτικά θα βλέπουμε τον κλάδο, να συγκεντρώνεται ακόμα περισσότερο σε συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις, ξένες και ντόπιες ή και συμπράξεις αυτών. Τις προσεχείς μέρες αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Είναι βέβαιο, ότι στον κλάδο θα υπάρξουν συνέπειες για τους εργαζόμενους, αφού σε όσους κλάδους προχώρησε το άνοιγμα των αγορών ή υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη, αυτό συνοδεύτηκε με επίθεση στους εργαζόμενους, με απολύσεις, με συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους.

Στον κλάδο της ενέργειας εντείνεται ο θεσμός της εργολαβίας, με πραγματικότητα τα 4ωρα, την εκ περιτροπής εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα 420 € το μήνα μισθό… Τα εργατικά ατυχήματα, άλλοτε σοβαρότερα και άλλοτε μικρότερα, έχουν γίνει καθημερινότητα ως αποτέλεσμα της πίεσης και των συνεχόμενων υπερωριών.

Έτσι θα έρθει η περιβόητη «ανάπτυξη», το ένα «ρεκόρ» σε κέρδη να διαδέχεται το άλλο και οι εργαζόμενοι του κλάδου να βιώνουν μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στον πολυδιαφημισμένο κλάδο του Τουρισμού, την «ατμομηχανή» της οικονομίας, όπως λέει κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Κέρδη για τους μεγαλοξενοδόχους και συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους!

        Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς ως εργαζόμενοι, χρειάζεται να οργανωθούμε τώρα, σήμερα! Να δυναμώσουμε το συνδικάτο μας, να είναι το δικό μας όπλο απέναντι σε όσα μας ετοιμάζουν. Να δυναμώσουμε τον ταξικό πόλο μέσα στο εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, κόντρα στις εξαρτημένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δρουν στον κλάδο μας και προασπίζονται ξένα προς τα δικά μας συμφέροντα. Κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του τα σημερινά οξυμένα προβλήματα, αλλά μόνο μέσα από το συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη μπορούμε να ξεπεράσουμε τα νέα εμπόδια που βάζουν μπροστά μας.

Ανακοίνωση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: