Για τις εξελίξεις στην ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ

Συνάδελφοι,

Πρόσφατα η εργοδοσία στην εταιρεία ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει περικοπές μισθών και παροχών, καθώς και ότι θα προχωρήσει σε εργολαβοποίηση θέσεων εργασίας, απολύοντας προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

Η προσπάθεια αυτή από μεριάς της εταιρείας, έχει σαν στόχο τη διατήρηση της κερδοφορίας της, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της απέναντι σε άλλες εταιρίες του κλάδου. Είναι τακτική που ακολουθούν όλες οι εταιρίες στον κλάδο της ενέργειας.

Την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όλες οι επιχειρήσεις προσπαθούν να συμπιέσουν την τιμή της εργατικής δύναμης. Δηλαδή να περιορίσουν τη μισθοδοσία, τα εργατικά δικαιώματα, τις παροχές, να κάνουν εκπτώσεις στα μέτρα ασφαλείας, να εντατικοποιήσουν την εργασία. Πολύτιμο εργαλείο σε αυτή την προσπάθειά τους είναι η εργολαβοποίηση. Αναθέτουν σε εργολάβους να τσακίσουν μισθούς, να ξεμπερδεύουν οι ίδιες με τους εργαζόμενους με συντεταγμένα δικαιώματα, ΣΣΕ, μόνιμη σχέση εργασίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι καπιταλιστές παίρνουν μέτρα, άμεσα οι ίδιοι, όπως σε αυτή την περίπτωση. Συνολικότερα όμως το κράτος εφαρμόζει αντεργατικά μέτρα για λογαριασμό τους, όπως την Κυριακή που πέρασε. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ νομοθέτησε, το νόμο λαιμητόμο για το ασφαλιστικό, ελαφρύνοντας κράτος και εργοδότες από ασφαλιστικές εισφορές, καταργώντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Πρόσθεσε νέα φορολογικά βάρη για τους εργαζόμενους με αύξηση του ΦΠΑ, μείωση του αφορολόγητου κα, ενώ πριν ένα μήνα με τροπολογία κατήργησε τον ΕΦΚ για το φυσικό αέριο που καταναλώνουν οι βιομηχανίες, διέγραψε βεβαιωμένες οφειλές εργοδοτών μερικές εκ των οποίων προέρχονταν από λαθρεμπόριο…

Συνάδελφοι,

Σε αυτή την κατάσταση πρέπει να αγωνιστούμε να μην περάσουν τα μέτρα αυτά. Είναι μονόδρομος η αγωνιστική στάση των εργαζομένων. Σαν Σωματείο στηρίζουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των εργαζομένων στην ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ. Οφείλουμε όμως, σαν εργαζόμενοι, να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα. Όσοι «βάζουν πλάτη» και δεν διεκδικούν, στο όνομα της ταξικής συνεργασίας, δηλαδή της συνεργασίας εργοδότη – εργαζόμενου, όχι μόνο δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους, αλλά διευκολύνουν τον εργοδότη να πάρει αντεργατικά μέτρα. Η πείρα μπορεί να βγει από την ίδια τη ζωή. Εδώ στην περιοχή του Θριάσιου, πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν, απέλυσαν, μείωσαν μισθούς ακόμα και αν οι εργαζόμενοι δεν κινητοποιήθηκαν. Ίσα – ίσα που σε αυτές τις επιχειρήσεις ο σχεδιασμός της εργοδοσίας πέρασε πιο εύκολα. Το εργατικό κίνημα βρέθηκε πιο αποδυναμωμένο συνολικά από τη στάση αυτών των σωματείων.

Χρειάζεται να αλλάξει η πορεία και μέσα στα συνδικαλιστικά όργανα, τα επιχειρησιακά και κλαδικά Σωματεία, στα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες. Χρειάζεται γενικότερα ανασύνταξη στο εργατικό κίνημα, με πραγματική, ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απομονώσουν τους συνδικαλιστές που «δουλεύουν» για τους εργοδότες. Χρειάζεται προσανατολισμός κόντρα στην εργοδοσία και στο πολιτικό προσωπικό της. Οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στο Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ. Χρειάζεται αγώνας για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων τα οποία εκ των πραγμάτων έρχονται σε αντιπαράθεση με αυτά των αφεντικών.

 

Παλεύουμε για υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ – Αυξήσεις στους μισθούς – Δουλειά για όλους – Δουλειά με δικαιώματα

Γιατί χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά!

Ανακοίνωση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: