Ανακοίνωση για απεργία στις 11 Μάη, 7/5/2011

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 11 ΜΑΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΟΜΟΝΟΙΑ 10 π.μ.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΙΚΟΥ  9 π.μ  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 11-15

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η κυβέρνηση, με τη στήριξη ΝΔ-ΛΑΟΣ,  προχωράει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα με το σχέδιο που ονομάζει «οδικό χάρτη». Η επίθεση γίνεται σε όλα τα μέτωπα. Πουλάνε ότι κρατική περιουσία είχε απομείνει προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να καλύψουν το έλλειμμα από τα δάνεια που είχαν πάρει για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Η ανεργία συνεχώς αυξάνεται, κλείνουν επιχειρήσεις, τα εισοδήματα των εργαζόμενων μειώνονται σταθερά και ταυτόχρονα αυξάνονται οι φόροι και οι τιμές των προϊόντων. Η κυβέρνηση, μετά τις συνόδους κορυφής της ΕΕ ετοιμάζεται να πάρει νέο πακέτο μέτρων.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται:

  • μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
  • παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών
  • αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και προγράμματα λιτότητας
  • νέες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών ομίλων

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται αυτή τη στιγμή και ο κλάδος της Ενέργειας. Ιδιαίτερα κερδοφόρος κλάδος, στρατηγικής σημασίας για την οικονομία, έχει γίνει στόχος των μεγάλων μονοπωλίων, προκειμένου να βρουν τρόπο επένδυσης των συσσωρευμένων κερδών τους.

Τα κέρδη των επιχειρήσεων στην Ενέργεια είναι τεράστια. Ορισμένα παραδείγματα είναι ενδεικτικά: ΔΕΗ 2009 1 δις € , το 2010 750 εκ. €, τα ΕΛΠΕ το 2010 τα 215 εκ € κ.λ.π.

Στα πλαίσια αυτά,  προχωρά η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η προώθηση της αύξησης των ποσοστών του Λάτση σε ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ, η μείωση των αποδοχών και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στις εταιρείες του κλάδου, είτε υπάρχει ποσοστό του Δημοσίου σε αυτές είτε όχι.

Το ενδιαφέρον για την Ενέργεια φαίνεται σε μια σειρά ομίλους και εταιρείες (Motor Oil, Όμιλος Μυτιληναίου, Όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Όμιλος Κοπελούζου, Ελλάκτωρ κ.α.), όπου απ’ τη μια επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και απ’ την άλλη εφαρμόζονται όλες οι αντιδραστικές εργασιακές σχέσεις (μπλοκάκια, απλήρωτες υπερωρίες κ.α.) με στόχο το περεταίρω φθήνεμα της εργατικής δύναμης. Παράλληλα φαίνεται ότι η εργοδοσία φοβάται το ξέσπασμα αγώνων αφού σε πολλούς χώρους τρομοκρατεί, απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.

Για τη ΔΕΗ συγκεκριμένα: Η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αποδεικνύεται ένα έγκλημα που έχει πολλαπλές σοβαρές συνέπειες για το λαό, τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και το περιβάλλον. Οι ευθύνες βαραίνουν τόσο τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στην ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Στο όνομα του εκσυγχρονισμού αποπροσανατόλιζαν εργαζομένους στη ΔΕΗ και λαϊκά στρώματα, διαχωρίζοντας τεχνητά το ξεπούλημα από την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση της ενέργειας. Πίσω από τις αγωνιστικές κορόνες και τις κατά καιρούς απεργιακές κινητοποιήσεις για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, στην ουσία έβαλαν πλάτη στις διάφορες μορφές ιδιωτικοποίησής της.

Οι μεγάλοι ωφελημένοι είναι τα ελληνικά και ξένα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια.

Με όποια μορφή και αν προωθείται η ιδιωτικοποίηση και ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της, οι συνέπειες είναι οδυνηρές και για το λαό και για τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στη ΔΕΗ. Τα τιμολόγιά της για τα λαϊκά νοικοκυριά θα συνεχίσουν την ξέφρενη άνοδό τους. Ο διαχωρισμός και η διαχείριση των δικτύων μεταφοράς και διανομής με γνώμονα το κέρδος θα φέρει ακόμα πιο πλημμελή συντήρηση των δικτύων που αφορούν την τροφοδοσία των πόλεων και των χωριών, ενώ ο λαός θα πληρώνει τα δίκτυα που θα τροφοδοτούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στα ΕΛΠΕ η εργοδοσία προωθεί δραματική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, προκειμένου να αυξήσει παραπέρα τα κέρδη της, τα οποία το 2010 έφθασαν περίπου τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην Ομοσπονδία (ΠΟΕΠΔΧΒ) και το βασικό επιχειρησιακό σωματείο (ΠΣΕΕΠ) κάθε άλλο παρά εμποδίζουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Για να πετύχει τους σχεδιασμούς της, η εργοδοσία χρησιμοποιεί διάφορους τρόπους. Μιλά για υψηλά αμειβόμενους εργαζόμενους και προσφεύγει στα δικαστήρια βγάζοντας την απεργία παράνομη.

Όλοι κατανοούμε ότι η επίθεση δεν εχει τελειωμό. Από τις ίδιες τις εξελίξεις, η απεργία στις 11 ΜΑΗ αποτελεί σημαντικό κρίκο στην πάλη των εργαζόμενων να μην περάσει η αντιλαϊκή πολιτική. Η επιτυχία της πρέπει  να αποτελέσει ευθύνη όλων των εργαζόμενων, σε κάθε χώρο δουλειάς. Οι θυσίες στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για την διεκδίκηση  να ζούμε σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και όχι με τις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, έχουν μικρότερο κόστος  από το κόστος που προκαλούν τα αντιλαϊκά μέτρα.

Είναι ανάγκη για τους εργαζόμενους του κλάδου να αντιδράσουν στην επίθεση που δέχονται.

Στόχος της αντεπίθεσης μας πρέπει να είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, η εξασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων.

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας των εργαζόμενων θα πρέπει να έχει σωστό προσανατολισμό, ενάντια στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις που τις στηρίζουν. Για  ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας που θα εξασφαλίζει την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, φτηνή λαϊκή κατανάλωση, την κατοχύρωση και αύξηση θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας, την ασφάλεια των εργαζόμενων του κλάδου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε συστράτευση γύρω από το κλαδικό σωματείο. Οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με σωματειακές επιτροπές.


Η εργατική τάξη πρέπει να παλέψει, να πάρει την εξουσία στα χέρια της

και να σχεδιάσει οικονομία που θα αποσκοπεί στην ικανοποίηση των δικών της αναγκών και όχι αυτών του κεφαλαίου.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

 ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ 10 π.μ.

Ανακοίνωση για απεργία στις 11 Μάη

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: