ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ

Ι Δ Ρ Υ Τ Ι Κ Η   Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΝΟΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΒΟΙΩΤΙΑΣ – ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011

Το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια είναι πλέον πραγματικότητα. Γεννιέται μέσα σε μια εποχή όπου όλα ταυτόχρονα τα δικαιώματα των εργαζομένων δέχονται μια πρωτοφανούς έντασης επίθεση. Κατακτήσεις δεκαετιών καταστρατηγούνται προς όφελος του κεφαλαίου. Οι μισθοί μειώνονται, η φορολογία (άμεση και έμμεση) ανεβαίνει και τα ασφαλιστικά δικαιώματα λεηλατούνται (μείωση των συντάξεων-αύξηση ορίων ηλικίας-κατάργηση βαρέων και ανθυγιεινών). Η ανεργία φτάνει σε πρωτοφανή για τη χώρα επίπεδα και το καθεστώς απολύσεων γίνεται ολοένα και πιο ευνοϊκό για τους εργοδότες. Η ημιαπασχόληση και η εργολαβοποίηση επεκτείνονται, έτσι ώστε η πλειοψηφία των εργαζομένων να βρίσκεται υπό καθεστώς συνεχούς εκβιασμού, χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα.

Την ίδια ώρα που για τους μισθωτούς «δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ», οι μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύονται με κάθε μορφής ενισχύσεις, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και απαλλαγές, συνολικού ύψους πολλών δισεκατομμυρίων. Η φορολογία των επιχειρήσεων είναι σήμερα η μισή από ό,τι ήταν πριν μερικά χρόνια.

Όλα αυτά δεν προέκυψαν έτσι από μόνα τους. Είναι αποτέλεσμα συνειδητών αποφάσεων των αστικών κυβερνήσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλά χρόνια πριν από τη σημερινή οικονομική κρίση, όλα αυτά τα μέτρα είχαν προδιαγραφεί στις Συνθήκες, στις Αποφάσεις των Συνόδων και στις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι ελληνικές κυβερνήσεις που τα μετέτρεψαν σε ελληνικούς νόμους, είχαν συναποφασίσει για όλα αυτά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε μια τόσο κρίσιμη για τους εργαζομένους εποχή, η ΓΣΕΕ και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός γενικότερα, αποκοιμίζουν την εργατική τάξη, βάζοντας ουσιαστικά πλάτη στο πέρασμα κάθε αντεργατικού μέτρου, με όσο πιο ανώδυνο τρόπο γίνεται. Οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τις απολύσεις, το πετσόκομμα των μισθών, την εργολαβοποίηση και τη μαύρη εργασία ξέρουν από πρώτο χέρι ότι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν βρέθηκε, ούτε πρόκειται ποτέ να βρεθεί στο πλευρό τους. Το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκαν μία σειρά αγώνες με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων. Χιλιάδες εργάτες απέργησαν και κατέβηκαν στους δρόμους, αψηφώντας την ιδεολογική-εργοδοτική τρομοκρατία, τα καλέσματα για συναίνεση και υποταγή.

Το νέο Κλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στην Ενέργεια δημιουργήθηκε από εργαζόμενους και την ανάγκη να προχωρήσει η ταξική ενότητα απέναντι σε όλους τους εργοδότες. Δεν μπορούν να δεχθούν τον κατακερματισμό σε δεκάδες συνδικάτα που δρουν ανταγωνιστικά γυρνώντας την πλάτη στα συμφέροντα των συναδέλφων τους. Δεν μπορούν να ανεχθούν τον αποκλεισμό από τα συνδικάτα των χιλιάδων «ενοικιασμένων» εργαζομένων του κλάδου. Δεν μπορούν να ανεχθούν τη δράση του εργοδοτικού συνδικαλισμού που στηρίζει τα αντιδραστικά μέτρα.

Ο χώρος της Ενέργειας (Ηλεκτρική Ενέργεια, Πετρελαιοειδή, Φυσικό Αέριο, Ανανεώσιμες/Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας) αποτελεί κλάδο στρατηγικής σημασίας για την  ελληνική οικονομία. Οι καπιταλιστές, Έλληνες και ξένοι ,  που μονοπωλούν τον κλάδο,  που επενδύουν σε αυτόν, γνωρίζουν πολύ καλά τη στρατηγική του. Για αυτό και δείχνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον είτε για να αποτρέψουν τους εργαζόμενους από τη συνδικαλιστική δράση, είτε να αξιοποιούνε τα υπάρχοντα συνδικάτα που τα περισσότερα είναι παραμάγαζα της εργοδοσίας. Διασπούν τους εργαζόμενους σε «προνομιούχους», σε «μόνιμους», σε «προσωρινούς», σε «νοικιαζόμενους» και σε «ανασφάλιστους μαύρης εργασίας». Προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους να «κοιτάνε μόνο το συμφέρον της δουλίτσας τους και του μαγαζιού τους» και όπου δεν το καταφέρνουν με την πειθώ, προσπαθούν με την τρομοκρατία υπό το φάσμα της απόλυσης.

Αυτή την κατάσταση θέλει να αλλάξει το πρώτο στην ιστορία Κλαδικό Σωματείο που θα καλύπτει όλο το χώρο της Ενέργειας. Ένα Σωματείο κλαδικό  που καλύπτει ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από την επιχείρηση και το είδος δουλειάς τους, είτε είναι μέλη στα υπάρχοντα σωματεία των χώρων, είτε όχι. Ένα σωματείο για όλη την Ενέργεια, Διυλιστήρια Πετρελαίου, ΔΕΗ, Ανανεώσιμες-Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας, Φυσικό Αέριο. Ένα Σωματείο που θα ξεπεράσει από τα κάτω τις εργοδοτικές και κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες των δεκάδων πολυδιασπασμένων συνδικάτων του κλάδου, που θα ενώσει στις γραμμές του κάθε ζωντανή αγωνιστική δύναμη που υπάρχει στις επιχειρήσεις της ενέργειας, μόνιμους, προσωρινούς και ενοικιαζόμενους / εργαζόμενους σε εργολαβίες. Γιατί η εργατική τάξη πρέπει επιτέλους ενωμένη να απαντήσει στο μαύρο μέτωπο που συγκροτούν ενωμένοι οι μεγαλοβιομήχανοι, οι τραπεζίτες ,  οι αστικές κυβερνήσεις και η  ΕΕ.

Στόχοι του Σωματείου είναι:

  • Να συνενώσει όλους τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην ενέργεια, ανεξάρτητα από την επιχείρηση που εργάζονται ή το είδος της εργασίας που κάνουν, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, αλλά και μορφωτικού επιπέδου. Για μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.
  • Να αγωνιστεί για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και να διεκδικήσει μισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα αντίστοιχα με τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες της εποχής μας.
  • Να δώσει μαχητικούς αγώνες ενάντια σε κάθε απόλυση, κάθε απλήρωτη ώρα εργασίας, κάθε κρούσμα εργοδοτικής τρομοκρατίας.
  • Να συντονίσει τις προσπάθειες και τους αγώνες μας με το υπόλοιπο ταξικό εργατικό κίνημα που συσπειρώνεται γύρω από το ΠΑΜΕ, για την υπεράσπιση των συμφερόντων όλης της εργατικής τάξης της χώρας μας.
  • Να πιέσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την μείωση των τιμών όλων των ενεργειακών αγαθών προς όφελος του ελληνικού λαού, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, της λαϊκής οικογένειας.

Θεωρούμε πως η οργάνωση των εργαζομένων στην Ενέργεια και η ανάπτυξη αποτελεσματικής πάλης, απαιτεί ένα εργατικό κίνημα που θα αγωνίζεται κόντρα στη συνολική αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενάντια στις αποφάσεις της ΕΕ και τις δυνάμεις που τις στηρίζουν. Ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου και τις μεταρρυθμίσεις/αναδιαρθρώσεις που γίνονται με γνώμονα την αύξηση της κερδοφορίας του. Ο αγώνας της εργατικής τάξης σίγουρα θα φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα εάν διεξάγεται σε ρήξη  με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις πολιτικές δυνάμεις που το στηρίζουν, σε σύγκρουση με τις προσταγές των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ο αγώνας της εργατικής τάξης σίγουρα θα φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα εάν οδηγεί την καθημερινή πάλη μας ο στόχος για άλλο δρόμο ανάπτυξης , όπου κινητήρια δύναμη θα είναι η ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων , όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο θα είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες του και θα τον απολαμβάνουν καθοδηγούμενοι από μία εξουσία που θα εκφράζει τα δικά τους συμφέροντα. Στα πλαίσια αυτά παλεύουμε ώστε ο στρατηγικής σημασίας τομέας της Ενέργειας να γίνει λαϊκή περιουσία, με κεντρικό σχεδιασμό και  έλεγχο. Παλεύουμε για ένα δημόσιο Ενιαίο φορέα Ενέργειας  που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα παρέχει φτηνά και υψηλής ποιότητας ενεργειακά προϊόντα με προστασία του περιβάλλοντος.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, είτε είναι μέχρι σήμερα μέλη συνδικάτων, είτε όχι, να στηρίξουν μαζικά και δυναμικά την συγκρότηση του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας. Για την ανατροπή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Για ένα Σωματείο με ταξικό προσανατολισμό, προς όφελος ΟΛΩΝ των εργαζομένων του Κλάδου.

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: