Σ.Ε.Ε.Ν. Α-Β-Ε-Κ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΟΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΒΟΙΩΤΙΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ-ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το νέο Κλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στην Ενέργεια δημιουργήθηκε από εργαζόμενους και την ανάγκη να προχωρήσει η ταξική ενότητα απέναντι σε όλους τους εργοδότες. Δεν μπορούν να δεχθούν τον κατακερματισμό σε δεκάδες συνδικάτα που δρουν ανταγωνιστικά γυρνώντας την πλάτη στα συμφέροντα των συναδέλφων τους. Δεν μπορούν να ανεχθούν τον αποκλεισμό από τα συνδικάτα των χιλιάδων «ενοικιασμένων» εργαζομένων του κλάδου. Δεν μπορούν να ανεχθούν τη δράση του εργοδοτικού συνδικαλισμού που στηρίζει τα αντιδραστικά μέτρα.

Ο χώρος της Ενέργειας (Ηλεκτρική Ενέργεια, Πετρελαιοειδή, Φυσικό Αέριο, Ανανεώσιμες/Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας) αποτελεί κλάδο στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Οι καπιταλιστές, Έλληνες και ξένοι, που μονοπωλούν τον κλάδο, που επενδύουν σε αυτόν, γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία του. Για αυτό και δείχνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον είτε για να αποτρέψουν τους εργαζόμενους από τη συνδικαλιστική δράση, είτε για να αξιοποιούνε τα υπάρχοντα συνδικάτα που τα περισσότερα είναι παραμάγαζα της εργοδοσίας. Διασπούν τους εργαζόμενους σε «προνομιούχους», σε «μόνιμους», σε «προσωρινούς», σε «νοικιαζόμενους» και σε «ανασφάλιστους μαύρης εργασίας». Προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους να «κοιτάνε μόνο το συμφέρον της δουλίτσας τους και του μαγαζιού τους» και όπου δεν το καταφέρνουν με την πειθώ, προσπαθούν με την τρομοκρατία υπό το φάσμα της απόλυσης.

Αυτή την κατάσταση θέλει να αλλάξει το πρώτο στην ιστορία Κλαδικό Σωματείο που θα καλύπτει όλο το χώρο της Ενέργειας. Ένα Σωματείο κλαδικό που καλύπτει ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από την επιχείρηση και το είδος δουλειάς τους, είτε είναι μέλη στα υπάρχοντα σωματεία των χώρων, είτε όχι. Ένα σωματείο για όλη την Ενέργεια, Διυλιστήρια Πετρελαίου, ΔΕΗ, Ανανεώσιμες-Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας, Φυσικό Αέριο. Ένα Σωματείο που θα ξεπεράσει από τα κάτω τις εργοδοτικές και κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες των δεκάδων πολυδιασπασμένων συνδικάτων του κλάδου, που θα ενώσει στις γραμμές του κάθε ζωντανή αγωνιστική δύναμη που υπάρχει στις επιχειρήσεις της ενέργειας, μόνιμους, προσωρινούς και ενοικιαζόμενους / εργαζόμενους σε εργολαβίες. Γιατί η εργατική τάξη πρέπει επιτέλους ενωμένη να απαντήσει στο μαύρο μέτωπο που συγκροτούν ενωμένοι οι μεγαλοβιομήχανοι, οι τραπεζίτες , οι αστικές κυβερνήσεις και η ΕΕ.

Στόχοι του Σωματείου είναι:

  • Να συνενώσει όλους τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην ενέργεια, ανεξάρτητα από την επιχείρηση που εργάζονται ή το είδος της εργασίας που κάνουν, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, αλλά και μορφωτικού επιπέδου. Για μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.
  • Να αγωνιστεί για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και να διεκδικήσει μισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα αντίστοιχα με τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες της εποχής μας.
  • Να δώσει μαχητικούς αγώνες ενάντια σε κάθε απόλυση, κάθε απλήρωτη ώρα εργασίας, κάθε κρούσμα εργοδοτικής τρομοκρατίας.
  • Να συντονίσει τις προσπάθειες και τους αγώνες μας με το υπόλοιπο ταξικό εργατικό κίνημα που συσπειρώνεται γύρω από το ΠΑΜΕ, για την υπεράσπιση των συμφερόντων όλης της εργατικής τάξης της χώρας μας.
  • Να πιέσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την μείωση των τιμών όλων των ενεργειακών αγαθών προς όφελος του ελληνικού λαού, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, της λαϊκής οικογένειας.

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ